RÁJÁR A RÚD TARSOLY CSABÁRA

Brókerügyek Kiemelt hírek Korrupció Legfrissebb Quaestor-Gate

Forrás: https://magyaridok.hu/belfold/rajar-rud-tarsoly-csabara-2656216/?fbclid=IwAR307Rn26DwKZrIyS414tsIZBIzpp2DVRUazmJB18_dj_5cRkFdUwD1nd0s

HÁROM ÜGYBEN IS ÉRINTETT MOST MÁR A QUAESTOR-CSOPORT EGYKORI VEZETŐJESzemán László János

Polgári perben 16 milliárd forintot követel a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. Tarsoly Csabától. A felperes szerint Tarsoly vezetői felelőssége fennáll amiatt, hogy a Quaestor-botrány kirobbanásakor nem a hitelezők érdekeit képviselte. A főszereplő ellen egy másik ügyben újabb vádat emeltek, illetve egy harmadikban már gyanúsított.

Több mint 16 milliárd forint a tétje a Quaestor-csoport botrányával kapcsolatos polgári jogi pernek, amelyben folytatták a bizonyítási eljárást a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma előtt tegnap. Az ügyben felperes a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt., az alperes pedig Tarsoly Csaba, a cégcsoport egykori első számú vezetője.

A felperes állítása szerint 2015-ben a cégcsoport fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetének bekövetkezte után az alperes vezető tisztségviselői feladatait nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látta el, és ezzel a hitelezők követeléseinek kielégítését több mint 16 milliárd forinttal meghiúsította.

A felperes keresetlevelében a fentiek megállapítása iránt terjesztett elő keresetet az alperessel szemben, egyúttal kérte kötelezni az alperest több mint 16 milliárd forint összegű vagyoni biztosíték nyújtására.

A botrány 2015 márciusában robbant ki, amikor a Magyar Nemzeti Bank pénzpiaci felügyeleti ellenőrzése megállapította többek között, hogy a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárd forintos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt.

Tarsoly Csabát és tíz társát különösen jelentős kárt okozó, bűnszervezetben elkövetett sikkasztással és csalással vádolják. Tavaly hetente átlagosan három alkalommal tartott tárgyalást a törvényszék, hogy felgöngyölítsék a magyar jogtörténet – eddigi – legnagyobb pénzügyi botrányát.

Az ügy bonyolultságát jellemzi, hogy az ügyben a nyomozati iratok nagyjából 130 ezer oldalt és mintegy öt terabájt mennyiségű adatot tesznek ki. A büntetőper január végén folytatódik.

A büntető- és a polgári per mellett további büntetőügyek is folynak a Quaestor-cégcsoport tevékenysége kapcsán. Az alapügyhöz kapcsolódóan vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda az alapbűncselekménytől elkülönített, de az abból származó pénzösszegek azonosítását szolgáló pénzmosást, amelynek egyelőre nincs gyanúsítottja.

A hatóságok külön eljárásban vizsgálják a cégcsoport alapkezelőjét érintő sikkasztási ügyet, a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezettel kapcsolatban pedig Tarsoly Csabát bűnsegédként gyanúsítják. Ugyanakkor már vádat emeltek Tarsoly és strómanja ellen. A botrány kirobbanását követően Tarsoly átíratta a cégcsoport egyes elemeit a 8 osztállyal rendelkező Orgovány Bélára.