Újabb pofon a Buda-Cash-károsultaknak: kezdődhet minden elölről

Brókerügyek Korrupció

A Buda-Cash Brókerház debreceni irodájának helyt adó épület 2015. február 25-én.

Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: https://index.hu/gazdasag/2018/11/28/ujabb_pofon_a_buda-cash-karosultaknak_akkor_kezdodhetk_minden_elolrol/

A Buda-Cash károsultjai egy kedvező elsőfokú ítélet után abban reménykedhettek, hogy végre hozzájutnak a Saxo Banknál parkoló pénzeikhez és értékpapírjaikhoz. Nos, nem. A fellebbviteli bíróság kidobta az első ítéletet, minden indul elölről, csak immár nem magyar, hanem dán jog szerint.

A három és fél éves rémdráma úgy indult, hogy csődbe ment a Buda-Cash Brókerház, és a botrányos cég egyes ügyfeleinek a dán (immár kínai többségi tulajdonban álló) Saxo Banknál is voltak, vannak eszközeik.

Ezeknek az ügyfeleknek a pénze és értékpapírjai megvannak. Csakhogy, mivel a bedőlés előtt a Saxo Bank maga is milliárdos összeget követelt a Buda-Cash-től egy korábbi, szokatlanul intenzív svájci frank mozgás elszámolása miatt, a pénzt mindenki magának szeretné.

Jogi abszurd

2015-ben született ugyan egy megegyezés még a Saxo és a Buda-Cash között, de azt később a magyar brókercég felszámolója, a PSFN Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. megtámadta, és mivel megegyezni nem tudott a Saxo Bankkal, elszámolási vitába keveredtek. A Saxo nagyon leegyszerűsítve azért nem adja ki az ügyfelek vagyonelemeit, mert úgy véli, hogy ő csak egyetlen ügyféllel, a Buda-Cash-hel volt kapcsolatban, az meg ugye tartozik neki.

Amikor a kereset megszületett, változatos lépések következtek.

1. A Fővárosi Törvényszék előbb azt mondta, hogy nem ő az illetékes, mert joghatóság hiánya áll fenn, menjenek a felek pereskedni Dániába!

2. Aztán a Fővárosi Ítélőtábla mégis utasította a Törvényszéket a per hazai tárgyalására.

3. Később ez alapján született egy ítélet.

4. És most úgy értesültünk, hogy bár írásba foglalt végzés még nincsen, de a fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy minden semmis, tényleg tárgyalni kell az ügyet, de nem magyar, hanem dán jog szerint.